Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце (21. јануар –27. јануар 2019. године)

„РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”
По тринаести пут у Србији се обележава Европска недеља превенције рака грлића материце од 21.до 27. јануара 2019. године са циљем подизања свести жена о раку грлића материце и могућностима превенције. У нашој земљи овом недељом се преноси порука о значају доступних мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце. Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.„РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције, или се обавезно одазову позиву за организовани скрининг. Епидемиолошки подаци: У Европи се годишње рак грлића открије код око 60 000 жена, а око 30 000 жена умре због рака грлића материце. Рак грлића материце представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Према подацима Регистра за рак, Института ,, Батут“ у нашој земљи 2015. Године регистровано је 1095 новооболелих жена од рака грлића материце, док је 424 жена изгубило живот од рака. Већина смртних случајева могла се спречити да је болест откривена на време и да се на време приступило лечењу.
Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце, налази се на петом месту у Европи, после Латвије, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије (прошле године била је на четвртом). Такође, наша земља се и по умирању налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније (прошле године била је на трећем).
У пиротском округу у 2015.г. регистровано је 12 новооболелих жена а умрла је 1 жена, ( у
2014.г. оболело је 9 жена, у 2013. оболело је 7), што је евидентно смањење у односу на 2012. годину када је оболело 16, а умрло 5 жена. Једна од најефикаснијих мера превенције је имунизација против хуманог папилома вируса, али не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце откривајући малигне дегенерације у преинвазивној фази.. Недеља превенције рака грлића материце треба да унапреди информисаност жена и опште популације о значају превентивних прегледа жена и истовремено да утиче на унапређење спровођења програма организованог скрининга рака у нашој земљи. У оквиру Недеље превенције рака грлића материце у Србији ће се у периоду од 21. јануара до 27. јануара 2019. године спровести бројне активности како у здравственим установама, тако и у заједници, које координише и организује Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Европска асоцијација за рак грлића материце (ЕЦЦА) је дала препоруке за обележавање Недеље превенције. Препоручене активности се односе на:
• дистрибуцију едукативно-промотивног материјала на јавним местима као што су тржни центри, метро станице, аутобуске станице, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма,
• организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама,
факултетима, радним организацијама,
• организовање предавања о превенцији рака грлића материце у циљу информисања жена о томе шта могу да учине како би избегле појаву рака грлића материце.
• одржавање семинара о превенцији карцинома грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима,
• јавне манифестације, наступи у медијима
• дискусије на друштвеним мрежама на тему превенције грлића материце