ОБАВЕШТЕЊЕ О НОВОМ РЕЖИМУ РАДА ДОМА ЗДРАВЉА БЕЛА ПАЛАНКА

Након проглашења ванредног стања на теритирији Републике Србије, Дом здравља Бела паланка  функционише по најновијим мерама и препорукама Министарства здравља.

Грађани који имају неке симптоме, питања и недоумице у вези болести изазване новим корона вирусом (COVID 19), могу да позову Дома здравља Бела Паланка на бројевје телефона 018/853-087 и 018/855-300 путем којих ће моћи да добију препоруке о даљем поcтупању и лечењу.

Амбуланта за  пацијенте са респираторним  тегобама ради сваког дана од 07 до 18 часова. Молимо све пацијенте да не улазе без најављивања у Дом здравља већ да свој долазак најаве на горе наведене телефоне а све у циљу пружања боље и безбедније помоћи свим грађанима.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ СЛУЖБЕ ПОЛИВАЛЕНТНЕ ПАТРОНАЖЕ ДОМА ЗДРАВЉА БЕЛА ПАЛАНКА

Служба поливалентне патронаже пружа услуге телефонског саветовања, пре свега намењенoг трудницама, породиљама и мајкама са малом децом од понедељка до петка од 07:00 до 13:00 часова.

На телефон 062/8853572 можете добити све врсте савета и информација.

 

 • Поштујте препоручене мере заштите !
 • Не излазите без преке потребе!
 • Помогните здравственим радницима да се спречи ширење болести!
 • Слушајте савете стручњака!
 • Зовите лекара телефоном пре доласка јер треба избегавати контакте (покушаћемо да решимо све Ваше проблеме)!

ПОРЕКЛО ВИРУСА

Пре него што је прешао на људе, овај вирус је највероватније потекао од животиња. Многи рани случајеви заразе новим корона вирусом повезани су са отвореном пијацом живих и мртвих дивљих и домаћих животиња у Вухану у Кини.

Како се можемо заразити новим коронавирусом?

Могући путеви преношења новог коронавируса су:

 1. Директним контактом са зараженом особом
  • Међу особама које су у блиском контакту на удаљености мањој од 2 m.
  • Преко капљица из дисајних органа које настају при кијању, кашљању или дисању.
 2. Индиректно, контактом са различитим предметима или површинама на којима вирус може да преживи веома кратак период

Особа се може заразити новим коронавирусом додиривањем површина или предмета свеже контаминираним секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривања уста, носа, очију.

Људи који примају пошиљке из подручја у којима је регистровано оболевање од новог корона вируса нису у ризику од инфекције. Период инкубације овог обољења (време од настанка инфекције до појаве првих симптома болести), на основу тренутних информација, може бити до 14 дана.

Тежина обољења

Код већине особа које су заражене овим вирусом развија се благо респираторно обољење, док се у 15% случајева развија тешка форма болести са компликацијама као што су упала плућа, респираторна инсуфијенција и у неким случајевима смртни исход.

Најновији подаци указују на то да смртност повезана са овим вирусом износи 2%.

Знаци и симптоми

Симптоми обољења COVID-19 изазваног новим корона вирусом обухватају повишену телесну температуру и кашаљ. У озбиљнијим случајевима, вирус може изазвати упалу плућа па чак довести и до смртног исхода. Старијe особе и особе које имају неко хронично обољење, као што је шећерна болест или болести срца и крвних судова, осетљивије су на развијање тежег облика болести.