СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

  1. септембар 2018 “Буди херој”

Дом здравља, Одсек поливалентне патронаже, Црвени крст Бела Паланка, Основна школа Љупче Шпанац и средљња школа Никета Ремезијански обележили су показном вежбом Светски дан прве помоћи. Вежба се одржала у дворишту средње школе где су  волонтери Црвеног крста приказали како треба реаговати у неким свакодневним ситуацијамакоје захтевају пружање помоћи. Циљ ове акције је био да се подигне свест о значају пружања прве помоћи на лицу места несреће као прве карике у ланцу спасавања живота.

Прва помоћ спасава животе и свако од нас може постати херој.

Годишње више од 14 милиона људи научи како да пружи прву помоћ у оквиру организација Црвеног крста широм света.Свако од нас може бити у прилици да треба прву помоћ, али свако од нас, такође, може да научи да пружи прву помоћ. Прва помоћ је гест хуманости и подразумева знатно шири појам од скупа научених вештина и техника. Прва помоћ је некада чин спасавања живота, али је такође одраз хуманости, алтруизма и осећаја за потребе других људи.

За више од 90 процената спашених живота у масовним несрећама заслужни су обични људи који су се затекли на лицу места, умели и желели да помогну и понели се као прави хероји у критичним тренуцима. Знања из прве помоћи би требало да буду део здравствене културе грађана.

Несрећа није увек предвидива. Она се може догодити било када, на било ком месту и свако може бити погођен. Знање прве помоћи може да оснажи свакога од нас и да нас учини способним да некоме спасемо живот. Прва помоћ је прва карика у ланцу спасавања живота у несрећама. Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбеднијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова у смислу природних непогода или других врста несрећа које се догађају у савременомсвету.